Goede voorbereiding essentieel om brandgevaar bij zonnestroomsystemen te voorkomen

Een paar weken geleden sloeg bij bewoners van de Floreffestraat in Werkendam de schrik om het hart toen er metershoge vlammen uit het dak bij een van de huizen in hun straat opstegen. En ook bij een woning in Rijswijk was het pas raak toen de zonnepanelen op de aanbouw van de woning in brand vlogen. De oorzaak van de branden? Hoogstwaarschijnlijk zwak installatiewerk. Maar dit hoeft voor bedrijven geen reden te zijn om hier niet meer in te willen investeren.

Gebrekkige installatie hoofdreden van branden
Regelmatig verschijnen er in het nieuws dus krantenkoppen als “Groot onderzoek naar brandveiligheid zonnepanelen” of “Zonnepanelen in brand door slecht installatiewerk”.
De conclusie van een recent TNO-rapport naar aanleiding van diverse dakbranden lijkt helder. Het onderzoeksbureau concludeerde dat een gebrekkige installatie een van de hoofdredenen van branden bij zonnepanelen is. In het rapport bekeek TNO 27 branden uit 2018. Hiervan waren er 23 bij woningen; dit is 0,014 % van de ongeveer 170.000 geïnstalleerde systemen in 2018. In een aantal gevallen is de oorzaak van de brand niet direct te herleiden.

Relatief onbekende technologie
Steeds meer organisaties zoeken anno 2019 naar oplossingen om bij te dragen aan gestelde klimaatdoelen en zonnepanelen zijn daarbij ‘hot’. Bovendien zonnepanelen worden steeds betaalbaarder en kennen ze een steeds korter terugverdienmodel voor energiebesparingen. Maar omdat de technologie voor veel bedrijven relatief nieuw en onbekend is, alsook de langetermijngevolgen, is goede informatie en voorbereiding essentieel voordat je hierin investeert.

IBC SOLAR heeft ruim 35 jaar ervaring in deze industrie en geeft tips om brandgevaar te voorkomen. Want met een goede installatie en het gebruik van kwalitatief materiaal is de kans op brandgevaar nihil. Hoe hou je deze kans zo klein mogelijk en waar moet je op letten?

 • Doe goed vooronderzoek
  Doe allereerst goed vooronderzoek om kwalitatief goede leveranciers te onderscheiden van anderen. Uiteindelijk wordt de zonne-installatie voor minstens 20 jaar op uw dak geïnstalleerd. Vergelijk daarom de offertes van verschillende bedrijven, vraag naar referenties en bekijk van elke partij de keurmerken en garanties. Kijk verder dan de eerste Google webpagina en lees je voldoende in zodat je goede kwaliteit kan onderscheiden van mindere kwaliteit. Zoek of vraag daarnaast ook naar reviews van eerdere klanten. Zo zorg je er zo goed mogelijk voor dat je weet wat je in huis haalt.
 • Wees kritisch bij de keuze voor een installateur
  In Nederland zouden er 21 branden zijn geweest wegens zonnepanelen (Cijfers Instituut Fysieke Veiligheid). De grootste oorzaak hiervan is slecht installatiewerk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kwalitatief slecht materiaal, het verkeerd aansluiten van stekkers maar ook het combineren van verschillende merken stekkers of het zogeheten cross-mating. Kies daarom voor een betrouwbare partij om uw zonne-installatie te plaatsen: een installateur die kwalitatieve producten gebruikt van een betrouwbare leverancier. Hier zijn ook een aantal keurmerken voor, dus grondig vooronderzoek en goed doorvragen tijdens een eerste bezoek zijn essentieel. Referenties kunnen helpen bij het maken van een inschatting hoeveel en welke ervaring een installateur heeft.
 • Maak gebruik van kwalitatief materiaal
  Materialen voor een zonne-installatie bestaan onder meer uit montagemateriaal, een omvormer, bekabeling en de zonnepanelen zelf. Naast de keurmerken waar een installateur aan moet voldoen zijn er ook keurmerken voor de materialen waar ze mee werken, waar het TNO keurmerk een van de belangrijkste is in Nederland. Dit keurmerk laat zien dat de materialen volledig en uitgebreid getest zijn en dus als veilig uit de test komen.
 • Doe een extra controle
  Het is niet verplicht, maar het kan geruststellend werken om periodiek, bijvoorbeeld eens per drie jaar een ‘APK-keuring’ voor de gehele zonne-installatie te laten doen. Ook kunnen er als extra vangnet rookmelders op verschillende plekken in het huis worden geplaatst, waaronder bovenin het huis in de buurt van het dak.
 • Blijf monitoren
  Een goede zonne-installatie kan tegenwoordig tot een kleine 30 jaar mee. Bij gebruik van goede leveranciers wordt de kwaliteit niet minder na verloop van jaren, maar door nieuwe toepassingen verbetert het vermogen en efficiëntie van de zonnepanelen wel. Denk bijvoorbeeld aan innovaties in monitoring en monitoringsapparaten, waarmee je op afstand kijkt hoeveel de zonne-installatie oplevert en op welke momenten. Een ‘update’ als deze zorgt ervoor dat je opgehaalde energie slimmer kunt inzetten in de bedrijfsactiviteiten.

Kritisch kijken en vergelijken is het advies. Blijft het moeilijk om door de bomen het bos te zien, vraag dan gerust advies op bij IBC SOLAR. Op het gebied van zonne-energiesystemen heeft IBC SOLAR al meer dan 35 jaar ervaring en levert naast kwalitatieve materialen ook hun brede kennis aan installateurs. Want zowel het materiaal als de vakbekwaamheid van de installateurs dient 100% in orde te zijn.

 

Plaats een reactie