Blog serie ‘Kwaliteit inspectie voor modules’ deel III: 50 dagen met schommelende temperaturen

De Ironman voor zonnepanelen vindt elke dag plaats in ons eigen kwaliteitscontrole laboratorium. Immers: wij bieden alleen de allerbeste IBC SOLAR-modules aan onze klanten! Om deze onderscheiding te mogen ontvangen, moeten de modules verschillende testen doorstaan. In het derde artikel van deze serie over kwaliteit gaan wij dieper in op de temperatuurcyclustest van onze klimaatkamers.
Harde winters en droge zomers. Temperatuurschommelingen tussen -20 en +30 graden in de loop van het jaar zijn niet alleen een last voor mens en natuur. PV installaties op daken of velden moeten ook deze hoge en lage waarden gedurende minstens twee decennia kunnen weerstaan zonder schade op te lopen.

De temperatuurbestendigheid van een nieuwe module in ons portfolio is moeilijk te onderzoeken in real time. Daarom zijn er twee klimaatkamers beschikbaar in ons kwaliteitscontrole laboratorium waarin temperatuurschommelingen eenvoudig kunnen worden gesimuleerd.

De temperatuur wordt verlaagd tot -40 graden en vervolgens weer verhoogd tot +80 graden in een tijdspanne van zes uur. Deze cyclus wordt 200 keer herhaald om ervoor te zorgen dat de modules in totaal voor 1200 uur en 50 dagen worden blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Dit komt overeen met een natuurlijk verouderingsproces van ongeveer 20 jaar!

Na de test ondergaat de module een visuele en prestatietest en wordt de isolatieweerstand gemeten. Volgens de garantiebelofte van IBC SOLAR modules moeten ze na een gebruiksperiode van 20 jaar meer dan 80% van hun oorspronkelijke prestaties behalen (lineaire vermogensgarantie voor Europa en Japan). Materiaalmoeheid en thermische schade zijn ook uitgesloten met de test voordat het product wordt geïntroduceerd. Materiaalmoeheid en thermische schade worden ook uitgesloten met de test voordat het product wordt geïntroduceerd.

Plaats een reactie