Blog serie ‘Kwaliteit inspectie voor modules’ deel II: in het waterbad

De Ironman voor zonnepanelen vindt elke dag plaats in ons eigen kwaliteitscontrole laboratorium. Immers: wij bieden alleen de allerbeste IBC SOLAR-modules aan onze klanten! Om deze onderscheiding te mogen ontvangen moeten de modules verschillende testen doorstaan. In het tweede artikel van de serie zullen we de isolatieweerstandstest presenteren onder natte omstandigheden.
Regen, dauw, gesmolten sneeuw – er stroomt veel water langs de cellen in de loop van de levensduur van een zonnepaneel. Het meten van de weerstand tegen vocht is daarom een centrale testprocedure die onze fotovoltaïsche panelen moeten ondergaan. De “isolatieweerstand onder natte omstandigheden” is getest volgens DIN EN 61215-2: 2017.regen, dauw, gesmolten sneeuw – er stroomt veel water langs de cellen

De zonnepanelen worden in een speciaal waterbad ondergedompeld tot net onder de uitlaten gedurende twee minuten op 22 graden Celsius en een weerstand van 3.500 Ω / cm hierna wordt de elektriciteit toegepast. Als panelen een oppervlakte van meer dan 0,1 m² hebben, mag de gemeten isolatieweerstand vermenigvuldigd worden met het oppervlak van de module niet minder zijn dan 40 MΩ x m².
Het is belangrijk om de isolatieweerstand te meten, met reden er dat er geen vocht in de actieve delen van de PV-module mag terechtkomen. Dit betekent dat corrosie, aardlekken en veiligheidsrisico’s kunnen worden uitgesloten.

Plaats een reactie