Blog serie ‘Kwaliteit inspectie voor modules’ deel I : Elektroluminescentie

De Ironman voor zonnepanelen vindt elke dag plaats in ons eigen kwaliteitscontrole laboratorium. Immers: wij bieden alleen de allerbeste IBC SOLAR-modules aan onze klanten! Om deze onderscheiding te mogen ontvangen moeten de modules verschillende testen doorstaan. In het eerste artikel van deze serie over kwaliteit, presenteren wij de elektroluminescentie procedure. Foto´s die worden gemaakt met een elektroluminescentie camera. De EL camera laat de kleinste beschadigingen zien op de zonnepanelen die niet zichtbaar zijn met het blote oog. We gebruiken deze methode, bijvoorbeeld, om inkomende goederen die geleverd worden te controleren en daardoor verzekeren wij onze klanten van onze eerste klas modules.

Om een electroluminescentie test uit te voeren in het kwaliteitscontrole laboratorium gebruiken we het natuurlijke fenomeen van elektroluminescentie. Dit betekent het stimuleren van een vast object om elektromagnetische straling uit te zenden door een elektrische spanning aan te leggen. Deze luminescentie kan worden gefotografeerd met een speciale EL-camera.
De modules worden in een donkere kamer evenwijdig uitgelijnd aan de EL-camera en verbonden met een elektrische gelijkstroomvoeding. Vervolgens wordt een foto genomen bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius. Het resultaat is vergelijkbaar met een röntgenfoto en toont ook de kleinste microscheuren en celbreuken. Defecte gebieden verschijnen donkerder dan de intacte gebieden.

Ten slotte: bijna gelijktijdig met de EL-afbeelding wordt er ook een prestatietest uitgevoerd met een knipperlicht (foto rechts). Maar meer hierover in een van onze volgende blogartikelen!

Plaats een reactie