- IBC SOLAR Blog - https://blog.ibc-solar.nl -

Goede voorbereiding essentieel om brandgevaar bij zonnestroomsystemen te voorkomen

[1]Een paar weken geleden [1] sloeg bij bewoners van de Floreffestraat in Werkendam de schrik om het hart toen er metershoge vlammen uit het dak bij een van de huizen in hun straat opstegen. En ook bij een woning in Rijswijk was het pas raak [2] toen de zonnepanelen op de aanbouw van de woning in brand vlogen. De oorzaak van de branden? Hoogstwaarschijnlijk zwak installatiewerk. Maar dit hoeft voor bedrijven geen reden te zijn om hier niet meer in te willen investeren.

Gebrekkige installatie hoofdreden van branden
Regelmatig verschijnen er in het nieuws dus krantenkoppen als “Groot onderzoek naar brandveiligheid zonnepanelen” of “Zonnepanelen in brand door slecht installatiewerk”.
De conclusie van een recent TNO-rapport [3] naar aanleiding van diverse dakbranden lijkt helder. Het onderzoeksbureau concludeerde dat een gebrekkige installatie een van de hoofdredenen van branden bij zonnepanelen is. In het rapport bekeek TNO 27 branden uit 2018. Hiervan waren er 23 bij woningen; dit is 0,014 % van de ongeveer 170.000 geïnstalleerde systemen in 2018. In een aantal gevallen is de oorzaak van de brand niet direct te herleiden.

Relatief onbekende technologie
Steeds meer organisaties zoeken anno 2019 naar oplossingen om bij te dragen aan gestelde klimaatdoelen en zonnepanelen zijn daarbij ‘hot’. Bovendien zonnepanelen worden steeds betaalbaarder en kennen ze een steeds korter terugverdienmodel voor energiebesparingen. Maar omdat de technologie voor veel bedrijven relatief nieuw en onbekend is, alsook de langetermijngevolgen, is goede informatie en voorbereiding essentieel voordat je hierin investeert.

IBC SOLAR heeft ruim 35 jaar ervaring in deze industrie en geeft tips om brandgevaar te voorkomen. Want met een goede installatie en het gebruik van kwalitatief materiaal is de kans op brandgevaar nihil. Hoe hou je deze kans zo klein mogelijk en waar moet je op letten?

Kritisch kijken en vergelijken is het advies. Blijft het moeilijk om door de bomen het bos te zien, vraag dan gerust advies op bij IBC SOLAR. Op het gebied van zonne-energiesystemen heeft IBC SOLAR al meer dan 35 jaar ervaring en levert naast kwalitatieve materialen ook hun brede kennis aan installateurs. Want zowel het materiaal als de vakbekwaamheid van de installateurs dient 100% in orde te zijn.